1.9 ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ


Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι ετικέτες που περιγράφουν το είδος, τις φυσικές διαστάσεις, την ανάλυση και τον αριθμό των εικόνων που περιλαμβάνονται στο αρχείο. Οι ετικέτες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή είναι οι εξής :



**1. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΤΥΠΟΣ ΥΠΟΑΡΧΕΙΟΥ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : SubfileType
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 255 ( FFh )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Short
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 1
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 1 .. 3


Η ετικέτα αυτή χρησιμοποιείται για να περιγράψει γενικά τα δεδομένα της εικόνας που ακολουθούν το συγκεκριμένο κατάλογο. Είναι χρήσιμο να υπάρχει αυτή η ετικέτα σε κάθε κατάλογο που περιλαμβάνεται στο αρχείο TIFF. Αυτή η ετικέτα σχεδιάστηκε κυρίως για τις εφαρμογές που περιλαμβάνουν περισσότερες από μία εικόνες σε κάθε αρχείο TIFF. Οταν η ετικέτα έχει την τιμή "1" δηλώνει ότι η εικόνα που ακολουθεί τον παρόν κατάλογο είναι εικόνα με πλήρη ανάλυση.


Η τιμή "2" δηλώνει ότι ο κατάλογος ακολουθείται από μία εικόνα περιορισμένης ανάλυσης. Αν η ετικέτα έχει τιμή "2", τότε θα πρέπει στο ίδιο αρχείο να υπάρχει άλλος κατάλογος που να περιέχει την ίδια ετικέτα με τιμή "1", ώστε στο αρχείο να υπάρχει και η κανονική εικόνα και η εικόνα περιορισμένης ανάλυσης. Εχοντας και τις δύο αυτές εικόνες, ορισμένες εφαρμογές επιταχύνουν κατά πολύ ορισμένες εργασίες.

Η τιμή "3" δηλώνει ότι ο κατάλογος ακολουθείται από μία απλή σελίδα μίας πολυσέλιδης εικόνας. Τον αριθμό της σελίδας μπορούμε να τον βρούμε διαβάζοντας την ετικέτα PageNumber ("ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ").

Αν και δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει αυτή η ετικέτα σε κάθε κατάλογο, η χρήση της βοηθάει στο να μην υπάρχουν ανεπιθύμητες ασάφειες. Αν η ετικέτα λείπει από κάποιο κατάλογο τότε, θεωρούμε ότι ο κατάλογος ακολουθείται από εικόνα πλήρους ανάλυσης. Η ετικέτα αυτή θεωρείται πλέον ξεπερασμένη και έχει αντικατασταθεί από την ετικέτα " ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ ΥΠΟΑΡΧΕΙΟΥ ". Συνίσταται η χρήση της δεύτερης ετικέτας.


**2. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ ΥΠΟΑΡΧΕΙΟΥ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : NewSubfileType
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 254 ( Feh )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Long
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 1


Η ετικέτα αυτή αντικαθιστά την παλιότερη ετικέτα " ΤΥΠΟΣ ΥΠΟΑΡΧΕΙΟΥ ". Μπορούμε να θεωρήσουμε την ετικέτα σαν ένα καταχωρητή 32 ΒΙΤ, του οποίου τα αχρησιμοποίητα ΒΙΤ έχουν τιμή "0". Σαν "BΙΤ 0" θεωρούμε το ΒΙΤ χαμηλότερης τάξης. Τα ΒΙΤ που χρησιμοποιούνται είναι :

ΒΙΤ 0 : Εχει τιμή "1" αν η εικόνα του κατάλογου είναι εικόνα          περιορισμένης ανάλυσης, ενώ η εικόνα πλήρους ανάλυσης          περιγράφεται σε άλλο κατάλογο. Σε αντίθετη περίπτωση,          το ΒΙΤ αυτό έχει τιμή "0"

ΒΙΤ 1 : Εχει τιμή "1" αν η εικόνα του καταλόγου αποτελεί μία          μόνο σελίδα από μια πολυσέλιδη εικόνα. Σε αντίθετη          περίπτωση, αυτό το ΒΙΤ έχει την τιμή "0". Για να βρούμε          τον αριθμό της συγκεκριμένης σελίδας διαβάζουμε την          ετικέτα "ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ".

ΒΙΤ 2 : Εχει τιμή "1" αν η εικόνα του καταλόγου είναι μάσκα          διαφάνειας. Η τιμή της ετικέτας "ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ"          πρέπει να είναι "4" ( περισσότερες πληροφορίες για          τη μάσκα διαφάνειας θα βρείτε στην ανάλυση της          ετικέτας " ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ " ).

Αν στον κατάλογο υπάρχει μία απλή εικόνα πλήρους ανάλυσης, τότε όλα τα ΒΙΤ της ετικέτας αυτής πρέπει να είναι "0". Η ετικέτα αυτή είναι πολύ χρήσιμη, γιατί πολλές εφαρμογές περικλείουν στο ίδιο αρχείο TIFF όλες τις προαναφερόμενες μορφές μίας εικόνας.


**3. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΕΥΡΟΣ ΕΙΚΟΝΑΣ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : ImageWidth
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 256 ( 100 h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Sort ή Long
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 1
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 0 .. 65535


Η ετικέτα αυτή δηλώνει το εύρος της εικόνας σε στοιχεία εικόνας (pixel). Το εύρος της εικόνας θεωρείται κατά μήκος του άξονα Χ. Η ετικέτα αυτή πρέπει απαραίτητα να υπάρχει σε κάθε αρχείο TIFF. Το πρόγραμμα που θα διαβάζει αρχεία TIFF θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να χειριστεί εικόνες με εύρος τουλάχιστον 2550 στοιχεία εικόνας (pixel).


**4. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΜΗΚΟΣ ΕΙΚΟΝΑΣ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : ImageLength
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 257 ( 101 h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Short ή Long
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 1
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 0 .. 65535


Η ετικέτα αυτή δηλώνει το μήκος της εικόνας σε στοιχεία εικόνας (pixel). Το μήκος της εικόνας θεωρείται κατά τον άξονα Υ. Η ετικέτα αυτή, όπως και η προηγούμενη, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει σε κάθε αρχείο TIFF. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εικόνα θεωρείται πάντα παραλληλόγραμμη. Αν δεν είναι, χρησιμοποιούμε το μικρότερο δυνατόν παραλληλόγραμμο για να αποθηκεύσουμε και να ξαναδιαβάσουμε την εικόνα. Το πρόγραμμα που θα διαβάζει αρχεία TIFF θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να χειρίζεται εικόνες με μήκος τουλάχιστον 4200 στοιχεία εικόνας (pixel).


**5. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ Χ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : XResolution
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 282 ( 11A h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Rational
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 1
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 1/((2^32)-1) .. (2^32)-1


Η ετικέτα αυτή δηλώνει την ανάλυση της εικόνας κατά τον άξονα Χ. Η ανάλυση δίνεται σε στοιχεία εικόνας (pixel) ανά μονάδα ανάλυσης. Η μονάδα ανάλυσης βρίσκεται διαβάζοντας την ετικέτα " ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ". Η ετικέτα αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για εικόνες που διαβάστηκαν από αναγνώστες εικόνας (scanners). Η ετικέτα αυτή μας βοηθάει ώστε να μετασχηματίσουμε και να εμφανίσουμε την εικόνα στις διαστάσεις με τις οποίες δημιουργήθηκε. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν θέλουμε να αλλάξουμε την κλίμακα μίας εικόνας, πράγμα που συμβαίνει συχνά στα επιτραπέζια εκδοτικά συστήματα.

Υπάρχουν αρκετά ζευγάρια τιμών που μας δίνουν την ίδια ανάλυση, π.χ. για ανάλυση 300 DPI (Dot Per Inch) αρκεί να δώσουμε 300/1 ή 600/2. Για ανάλυση 73.5 όμως θα πρέπει να δώσουμε 147/2, γιατί μόνο ακέραιοι αριθμοί είναι δεκτοί. Οι τιμές που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι 75, 150 και 300 DPI. Αλλες τιμές, εκτός από τις προηγούμενες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή.


**6. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ Υ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : YResolution
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 283 ( 11B h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Rational
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 1
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 1/((2^32)-1) .. (2^32)-1


H ετικέτα αυτή δηλώνει την ανάλυση της εικόνας κατά μήκος του άξονα Υ. Η ανάλυση δίνεται σε στοιχεία εικόνας (pixel) ανά μονάδα ανάλυσης. Για την ετικέτα αυτή ισχύουν ακριβώς τα ίδια που ισχύουν και για την προηγούμενη.


**7. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : ResolutionUnit
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 296 ( 128 h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Short
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 1
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 1 .. 3


Η ετικέτα αυτή δηλώνει την μονάδα ανάλυσης που χρησιμοποιείται από τις δύο προηγούμενες ετικέτες. Η τιμή "1" δηλώνει ότι δεν δίνεται μονάδα ανάλυσης, άρα από τις δύο προηγούμενες ετικέτες βρίσκουμε απλώς το λόγο οριζόντιας και κατακόρυφης ανάλυσης. Η τιμή "2" δηλώνει σαν μονάδα ανάλυσης τις ίντσες (dots per inch), αντίθετα η τιμή "3" δηλώνει σαν μονάδα ανάλυσης τα εκατοστά (dots per cm). Αν δεν υπάρχει η ετικέτα αυτή στο αρχείο, θεώρουμε μονάδα ανάλυσης την ίντσα .


**8. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΤΡΟΠΟΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : PlanarConfiguration
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 284 ( 11C h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Short
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 1
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 1,2


Η ετικέτα αυτή περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται τα δεδομένα, όταν δουλεύουμε με έγχρωμες εικόνες ή με αποχρώσεις του γκρι. Για ασπρόμαυρες εικόνες η ετικέτα αυτή δεν χρειάζεται. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορούν να οργανώθουν τα δεδομένα: είτε όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται για να περιγραφεί ένα στοιχείο εικόνας (pixel) να φυλάγονται συνεχόμενα, είτε να φυλάγονται συνεχόμενα οι πληροφορίες κάθε χρώματος (πρώτα οι πληροφορίες για το κόκκινο όλων των pixel τις εικόνας και μετά οι πληροφορίες για το πράσινο και το μπλε). Στην πρώτη περίπτωση, η ετικέτα έχει τιμή "1", ενώ στη δεύτερη περίπτωση έχει τιμή "2". Για να γίνει πιο κατανοητή η χρήση της ετικέτας αυτής, βλέπουμε το παράδειγμα του σχήματος 1.7. Εχουμε μία έγχρωμη εικόνα 2x2, όπου το χρώμα σε κάθε στοιχείο εικόνας (pixel) ορίζεται από την ένταση των τριών βασικών χρωμάτων (Red, Green, Blue). Κάτω από την εικόνα βλέπουμε πώς πρέπει να φυλαχθούν τα δεδομένα όταν η ετικέτα έχει τιμή "1" και πώς όταν έχει την τιμή "2". Τα προγράμματα που διαβάζουν αρχεία TIFF είναι υποχρεωμένα να μπορούν να χειρίζονται και τις δύο μορφές οργάνωσης δεδομένων.



+---------------------+ | R = A3 | R = A4 | | | | 4 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ | G = B2 | G = B2 | | | | 2 Χ 2 | B = 04 | B = 09 | +----------+----------| | R = A5 | R = A6 | (ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ | | | | G = B3 | G = B1 | ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΑΕΞΑΔΙΚΑ) | | | | B = 03 | B = 04 | +---------------------+ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 1 : Α3,Β2,04,Α4,Β2,09 (ΓΡΑΜΜΗ 1) Α5,Β3,03,Α6,Β1,04 (ΓΡΑΜΜΗ 2) ΟΡΓΑΝΩΣΗ 2 : Α3,Α4 (ΓΡΑΜΜΗ 1) ΚΟΚΚΙΝΟ Α5,Α6 (ΓΡΑΜΜΗ 2) ΚΟΚΚΙΝΟ Β2,Β2 (ΓΡΑΜΜΗ 3) ΠΡΑΣΙΝΟ Β3,Β1 (ΓΡΑΜΜΗ 4) ΠΡΑΣΙΝΟ 04,09 (ΓΡΑΜΜΗ 5) ΜΠΛΕ 03,04 (ΓΡΑΜΜΗ 6) ΜΠΛΕ σχήμα 1.7