Εργαστήριο CAD-CAM

CNC II

C.N.C. 932

( Computer Numerically Controlled Machine )

[Κώδικες <Μ>]  [Κώδικες <G>]

 Το CNC 932 είναι μικρογραφία μιας μηχανής που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία. Eίναι ένα εργαλείο που μπορεί να ελεγχθεί από ένα κοινό μικροϋπολογιστή συμβατό με το Feedback Mica Interface. Έχει κατασκευασθεί για εκπαιδευτικούς λόγους.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ AΝΑΦΟΡΑ

Από πολύ παλιά οι άνθρωποι είχαν σκεφτεί να χρησιμοποιήσουν τους αριθμούς για να εκφράσουν το μέγεθoς των πραγμάτων κ.λ.π. Άλλοι πάλι είχαν σκεφτεί να χρησιμοποιήσουν σύμβολα και ψηφία. Η ιδέα του αριθμητικού ελέγχου, ίσως όχι με τη σημερινή μορφή. ξεκινά από πολύ παλιά. Από τότε που ανακαλύφθηκε ο "άβακας". Πολλοί είναι οι αρχαίοι πολιτισμοί που χρησιμοποιούσαν την ιδέα αυτή. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν ένα σύστημα με αριθμούς, για να κατασκευάζουν τα γεωμετρικά σχήματα. Μια άλλη ενδιαφέρουσα ιδέα ποu ανακαλύφθηκε μόλις λίγες εκατοντάδες χρόνια πριν, ήταν η χρησιμοποίηση συντεταγμένων.

Σήμερα χρησιμοποιούμε τον αριθμητικό έλεγχο με Η/Y ή τον αυτόματο έλεγχο.

 

ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

Οι μηχανικοί προσπαθούν να κατασκευάσουν μηχανές ποu θα μπορούμε να κάνοuμε επαναληπτικές εργασίες. Aυτό γιατί ο χρόνος ποu επαναλαμβάνει μια εργασία μία μηχανή είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που κάνει ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος βέβαια χρειάζεται για να ελέγχει και να ενεργοποιεί τις μηχανές αuτές. Το μειονέκτημα των μηχανών αυτών είναι το ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για να τεθούν σε λειτουργία και δεν συμφέρει να τις χρησιμοποιούμε για την κατασκευή λίγων κομματιών. Τις χρησιμοποιούμε μόνο για βιομηχανικούς λόγους.

 

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Έxoυν κατασκευασθεί μηχανές που στηρίζουν τη λειτουργία τοuς στον αριθμητικό έλεγχο. Ο αριθμητικός έλεγχος χρησιμοποιεί τους αριθμούς για δύο λόγους. Πρώτον για να ορίσει τις συντεταγμένες ενός σημείου αλλά και για να δώσει μια εντολή στο μηχάνημα να εκτελέσει μια κίνηση, να κόψει κ.λ.π. Το βασικό πλεονέκτημα αvτών των μηχανών είναι ότι μπορούν να καrασκευάζουν πολύπλοκα σχήματα και να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες και ο χρόνος που χρειάζονται είναι μικρότερος.

Υπάρχουν όμως και τα εξής μειονεκτήματα:

i) Τα αvθρωπινα λάθη πληκτρολόγησης,

ii) Πρέπει να κωδικοποιούνται οι κινήσεις με κάθε λεπτομέρεια.

iii) Πρέπει να δίνονται ακριβής συντεταγμένες.

 

C.N.C.

Ο αριθμητικός έλεγχος με Η/Υ χρησιμοποιείται όλο και πιο πολύ. Ο αριθμητικός έλεγχος έχει πολλά πλεονεκτήματα που ενισχύονται με τη χρήση Η/Υ.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης Η/Υ είναι:

i) Ο Η/Υ είναι μοντέρνος και αποτελεσματικός τρόπος χειρισμού αριθμών .

ii) Ικανός να παράγει επικοινωνίες, με όλες τις απαραίτητες αλλαγές στην γλώσσα, κώδικα κ.λ.π. μεταξύ διαφόρων μηχανών ενωμένων με καλώδια.

iii) Ευλύγιστος στην λειτουργία γιατί ένα νέο πρόγραμμα μπορεί να καταχωρηθεί αλλάζοντας την συμπεριφορά.

iν) Ενδεχομένως φθηνό, γιατί ένα πρότυπο από τον Η/Υ μπορεί να δοθεί για κατασκευή σε διάφορες μηχανές.

 

ΚΑΡΤΑ MIC 926

Η κάρτα Mic 926 Mica περιέχει τρεις 8-bit πόρτες δεδομένων, εισόδου εξόδου, τις Α, Β και C και μία πόρτα ελέγχου. Η πόρτα C μπορεί να χωριστεί σε δύο πόρτες 4-bit και να προγραμματιστούν σαν είσοδοι ή έξοδοι.

Το "interface" αυτό λειτουργεί σε δύο μορφές:

1) Mica μορφή -δύο 8-bit παράλληλες πόρτες Α και Β και η πόρτα C χωρισμένη σε δύο 4-bit.

2) ΙΒΜ μορφή -τρεις 8-bit παράλληλες πόρτες.

Για τις Mica εφαρμογές υπάρχουν 16 δυνατοί συνδυασμοί για τις παραπάνω πόρτες, που ελέγχονται μέσω software στέλνοντας λέξεις ελέγχου στην πόρτα ελέγχου. Όταν ανοίγουμε την τροφοδοσία όλες οι πόρτες προγραμματίζονται σαν είσοδοι. Η λειτουργία της κάρτας βασίζεται στο chip Intel 82C55 ΡΡΙ (παράρτημα 1 ).

 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ "INTERRUPTS"

Mica mode:

1) Χωρίς επεξεργασία "interrupt".

2) Επεξεργασία πάνω στο board ενός "interrupt". (Η πλακέτα δέχεται εξωτερικά σήματα "interrupt" και ελέγχει τις εφαρμογές τους στον Η/Υ).

3) Ένα "interrupt" επεξεργασμένο εκτός board. (Κατευθείαν αποστολή στον Η/Υ).

ΙΒΜ mode:

  1. Δεν υπάρχει επεξεργασία "interrupt".
  2. (a). Ένα "interrupt" επεξεργασμένο οn -board.
  3. (b). Ένα "interrupt επεξεργασμένο off -board.

    (c). Δύο "interrupt" επεξεργασμένα off -board.

  4. Ένα έως τρία "interrupt" επεξεργασμένα off -board.

Η κάρτα Mic 926 έχει προγραμματισθεί, για την εφαρμογή μας σαν Mica interface, χωρίς επεξεργασία "interrupt" με βασική διεύθυνση την 768. Η κάρτα χρησιμοποιεί γκρουπ από 4 διευθύνσεις. Η βασική διεύθυνση είναι πολλαπλάσιο του 4 και πρέπει να βρίσκεται μεταξύ των διευθύνσεων 768 και 792. Η βασική διέuθuνση επιλέγεται με dip-switch στην πλακέτα.

Το Mic 926 interface είναι σχεδιασμένο για να χρησιμοποιείται σε ΙΒΜ PC , ΙΒΜ -ΑΤ, PS/2 μοντέλα 25 και 30 ή σε συμβατά PC.Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες εφαρμογές αρκεί να ρυθμιστεί σωστά π.χ. μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ PC και μιας άλλης εξωτερικής μηχανής (expansion slot).

 

ΧΡΗΣΗ ΚΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΙΒΜ BOARD

Ανάλογα με την εφαρμογή και τις συσκευές που θα δουλέψουν, πρέπει το Mic 926 "interface" να συνδεθεί και προγραμματισθεί κατάλληλα. Είναι ευθύνη του χρήστη να φτιάξει κατάλληλα software ώστε να δουλεύει σωστά. Επίσης πρέπει να εγγυάται ότι όλες οι συνδέσεις του hardware είναι σωστές και όχι επικίνδυνες για το Mic 926 ή τις συσκευές ή το σύστημα στο οποία είναι συνδεδεμένο. Η κάρτα αυτή έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε slot επέκτασης του ΙΒΜ PC.

Τα σήματα που χρησιμοποιεί από το "bus" του συστήματος είναι τα εξής :

Address: Οι Α0 και Α1 συνδέονται κατευθείαν στο 8255 IC. Οι Α2 – Α4 γραμμές μεταφέρονται διαμέσου επιλεγμένων διακοπτών και πυλών στην κάρτα 926. Με τα διακοπτάκια μπορούμε να προγραμματίσουμε να λειτουργούν οι επιθυμητές Ι / Ο address. Οι άλλες γραμμές διευθύνσεων χρησιμοποιούνται επίσης μη τροποποιημένες.

Control: Η γραμμή " reset " χρησιμοποιείται όταν ανοίγουμε το μηχάνημα για να ρυθμιστεί (initialize) σωστά το 82C55 και να γίνει η επαναφορά του καταχωρητή των "interrupt ". IOR και IOW χρησιμοποιούνται για το διάβασμα και γράψιμo όπως απαιτείται από ένα πρόγραμμα. ΑΕΝ χρησιμοποιείται για να αποφευχθούν μπερδέματα με άλλες εσωτερικές I/O λειτουργίες τoυ Η/Υ.

Data: Oι γραμμές δεδομένων D0 – D7 χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά δεδομένων από και προς το 8255. Επίσης οι γραμμές αυτές χρησιμοποιούνται και για να στέλνονται οι πληροφορίες ελέγχου στον καταχωρητή ελέγχου του 8255.

Interrupt: Οι γραμμές IRQ2 κ' IRQ3 κ' IRQ5 είναι διαθέσιμες για να περαστούν H/W διακοπές στο ΙΒΜ hardware. Τα προγράμματα του χρήστη πρέπει να διευθύνουν και αυτές τις διακοπές.

CNC 2- 01.jpg (45457 bytes)

 

 

CNC 2- 02.jpg (44205 bytes)

 

ΜISCΕLLΑΝΕΟUS FUNCTIONS

These signals are used for On/Off control of a machine function. One M code can, be specified in a block. If two or more M codes are specified, only the last one is effective.

The below information is furnished as a brief illustration of the implementations of M codes on industrial CNC machines. While ΕΙΑ, ISO and ΑΙΑΑ standards exist (see appendix), always consult the programming and Operator Manual οf a particular machine tool / control combination for exact specific details.

 

The <M> Codes:                                                                                                              wb01343_.gif (616 bytes)             

CODE

ΤIΤLΕ

DESCRIPTION

M00

Program Stop

Cycle operation is stopped. When stopped, all existing modal information remains unchanged. (Details differs among tool builders). Operator must take an action to continue program execution.

M01

Optional Stop

Operation is stopped after a block containing ΜΟ1 is read. The code is effective only when the optional stop switch has been set.

M02

End of Program

Must be in the last block of a program so as to indicate end of program. Μust include rewind of tape.

M03

Spindle οn Clockwise

Start spindle rotation in a clockwise direction as seen looking out from the spindle face.

M04

Spindle on Counter - clockwise

Start spindle rotation in counter clockwise direction as seen looking out from the spindle face.

M05

Stop Spindle

Stop all spindle rotation

M06

Τοοl Change

If a sequential tool changer is used. Must also be used οn machines when tools are designated by numeric position location.

M07

Coolant Νο2 Οn. (usually flood)

usually flood

M08

Coolant Νο1 Οn

Usually mist (On single coolant for machines used for all coolant control ).

M09

Coolant Off

Turn off all coolant

Μ10

Turn Οn Automatic clamps

--------

Μ11

Turn Off Automatic clamps

--------

Μ12

Half Index Turret

Used to provide clearance οn two turret machines so indexing tools may move between each other.

Μ13

Spindle on Clockwise (see Μ03) and coolant On

--------

Μ14

Spindle οn Counter - clockwise (see Μ04) and coolant On

--------

Μ19

Oriented Spindle Stop

Stop spindle at a predetermined angu position.

Μ21

Mirror Image X

--------

Μ22

Mirror Image Y

--------

M23

Μrror Image Off

--------

M25

Ζ Axis Home

Move Z axis spindle to home at rapid rate.

Μ30

Program Stop & Rewind

Stop all spindle rotation, tool motion and coolant f1ow. Unlock clamps. Re all machine functions tο default start Rewind program. Otherwise similar to Μ02.

Μ40

Select Low Gear Range

--------

Μ41

Select High Gear Range

--------

M47

Continue Program Execution

From start unless inhibited by interlock

M48

Cancel Μ49 Override

--------

Μ49

Deactivate Manual Spindle and / or feed

Override and return to programmed rate

Μ58

Cancel Μ59

--------

Μ59

Hold Constant RPM

--------

M98

Go tο Subroutine

From main program

M99

End of Subprogram

Return to calling program unit.

 

The <G> Codes:                                                                                                                 wb01343_.gif (616 bytes)            

CODE

ΤIΤLΕ

DESCRIPTION

G00

Rapid Τransverse Positioning

Move to reference positions without machining.

G01

Linear Τοοl Motion

At a specified feed rate.

G02

Circular Τοοl Motion

In a clockwise direction.

G03

Circular Tool Motion

In a counter clockwise direction.

G04

Α Temporary Dwell or Delay in the Τοοl Motion.

Ιt is cancelled by the operator.

G05

Α Permanent Hold or De1ay in the Τoοl Motion

It is cancelled by the operator.

G06

Parabolic Interpolation

--------

G09

Causes an Exact Stop

Of one tool motion before going to the next tool.

G10

Offset

Set by program.

G13

Select Χ Axis

--------

G14

Select Υ Axis

--------

G15

Select Ζ Axis

--------

G16

Cancel Axis Selection

--------

G17

Selection of the Χ & Υ Axes

Plane for cutting.

G18

Selection of the Χ & Ζ Axes

Plane for cutting.

G19

Selection of the Υ & Ζ Axes

Plane for cutting.

G20

Inch Data Input

--------

G21

Metric Data Input

--------

G22

Activate Stored Axes Travel Limits.

--------

G23

Deactivate Stored Axis Travel Limits.

--------

G27

Return to Machine Home

Via programmed travel οn each axis.

G28

Return to Machine Home

Via programmed intermediate point.

G29

Return to Workpiece

From machine home via programmed intermediate point.

G30

Return to Reference G29

--------

G33

Constant Lead Threading

With possible multiple pass.

G34

Increasing Lead

Thread cutting.

G35

Decreasing Lead

Thread cutting.

G40

Cancel Radius compensation

Radius compensation.

G41

Cutter Radius

Compensation LEFT of wοrkpiece.

G42

Cutter Radius

Compensation RIGHT of wοrkpiece.

G43

Activate Τοοl Length

Compensation in SAME direction as stored offset.

G44

Activate Τοοl Length

Compensation in OPPOSITE direction as stored offset.

G46

Τοοl Offset

Increase

G47

Τοοl Offset

Double increase

G49

Τοοl Offset

Double decrease.

G49

Τοοl Length

Compensation cancel.

G50

Establish Floating Zero

--------

G53

Αll Positioning Data are with Reference tο Machine Home.

--------

G54

Position Data Reference

Floating zero 1st fixture

G55

Position Data Reference

Floating zero 2nd fixture

G56

Position Data Reference

Floating zero 3rd fixture

G57

Position Data Reference

Floating zero 4th fixture

G59

Reposition Floating Zero

To new location

G60

Exact Stop of one Τοοl Motion

Before going to next tool.

G63

Cancel Feedrate Override

--------

G64

Cancel G60

--------

G65

User Macro

--------

G66

Cancel User Macro

--------

G70

Inch Input Data

--------

G70

Finish Turning Cycle

--------

G71

Metric Data Input

--------

G72

Multiple Pass Facing canned Cycle.

--------

G72

Activate Third Axis

--------

G73

Multiple - pass Pattern Repeat Canned Cycle.

--------

G73

Peck Drill Cycle

--------

G73

3rd Axis Circular Interpolation.

Clockwise

G74

Peck in Z Axis Canned Cycle.

--------

G74

Tapping.

--------

G75

Peck Cycle in X Axis.

--------

G76

Μultiple Pass Single Point Threading Canned Cycle.

--------

G76

Fine Bore.

--------

G80

Cancel Canned Cycle.

--------

G81

Drilling Canned Cycle.

Feed in and rapid out

G82

Drill with Dwell.

--------

G83

Peck Drill

Multiple feed pecks & rapids out

G84

Basic Tapping Cycle

Feed in, reverse feed out

G85

Canned Boring Cycle

Feed in, feed out

G86

Alternate Boring Cycle

Feed in, stop spindle & rapid out

G86

Alternate Boring Cycle

Feed ίn, stop spindle, manual retract

G88

Alternate Boring Cycle

Feed in, dwell, stop spindle, manual retract

G89

Alternate Boring Cycle

Feed in, dwell & feed out

G90

Single Pass Turning

--------

G91

Incremental Positioning

--------

G92

Establish Floating Zero

--------

G94

Inch Per Minute Programming

--------

G94

Single Pass Facing

--------

G95

Inch Per Revolution Programming

--------

G96

Constant Surface Speed Programming

--------

G97

Revolutions Per Minute Programming

--------

G98

Inch Per Minute Programming

--------

G99

Inch Per Revolution Programming

--------

G99

Position Data with 99

Refers to machine home.

 

CNC 2- 03.jpg (59573 bytes)

 

CNC 2- 04.jpg (59082 bytes)

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Να γραφτεί πρόγραμμα που να δημιουργεί το παρακάτω σχήμα.

CNC 2- 05.jpg (15189 bytes)

N G F M X Y Z I J
1 00     20 30      
2 01 2 03     -10    
3   4   60 45      
4 02     75 30   0 -15
5       60 15   -15 0
6 01     20 30      
7 01 2 06     0    
8     08          

wb01343_.gif (616 bytes)            

Εργαστήριο CAD-CAM