Εργαστήριο CAD-CAM

ΦΡΕΖΑ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΦΡΕΖΑΣ CNC

[Λειτουργία προγράμματος]    [Ασκήσεις]

  1. Χαρακτηριστικά του προγράμματος

 

  1. Μερικές τυπικές λειτουργίες επεξεργασίας

Επεξεργασία παράλληλου άξονα : Για πολλά κομμάτια ο πιο απλός τρόπος επεξεργασίας είναι ικανοποιητικός :η επεξεργασία παραλλήλου άξονα όπου πάντα μόνο ένας άξονας οδηγείται .

Γpαμμική παρεμβολή με δύο άξονες : Με αυτό το είδος της επεξεργασίας έχουμε κίνηση σε δύο άξονες στον ίδιο χρόνο, με τέτοιο τρόπο ώστε το εργαλείο κινείται κατά μήκος μιας ευθείας γραμμής .

Κυκλική παρεμβολή σε δύο άξονες : Με αυτό το είδος της επεξεργασίας έχουμε κίνηση σε δυο άξονες στον ίδιο χρόνο, με τέτοιο τρόπο ώστε το εργαλείο να παράγει μία κυκλική περιφέρεια..

Διάτρηση : Εργασίες διάτρησης και αφαίρεσης υλικού μπορούν να προγραμματιστούν εύκολα και γρήγορα με την βοήθεια υπορoυτίνων και σχετικών κύκλων διεργασίας .

Επαναλαμβανόμενα σχήματα : Ο προγραμματισμός επαναλαμβανόμενων σχημάτων απλοποιείται και βραχύνεται με τον τρόπο του μεταβλητού μηδενός, ειδώλου, και κύκλους παραγόντων κλίμακας σε συνδυασμό με την τεχνική των υπορουτίνων.

 

  1. Διαστασιολόγηση / Ορισμός αξόνων

Οι τρεις κύριοι άξονες ορίζονται σαφώς από το DIN 66217. Οι διευθύνσεις της κίνησης μπορούν να οριστούν με την βοήθεια του κανόνα του δεξιού χεριού. Επιπρόσθετα η κίνηση του άξονα του εργαλείου προς το κομμάτι ορίζεται σαν αρνητική διεύθυνση κίνησης.

 

  1. Σημείο αναφοράς κομματιού

Προκειμένου να καθορίσουμε τις θέσεις σε ένα πρόγραμμα, το σύστημα των συντεταγμένων ορίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο προγραμματισμός να γίνεται όσο το δυνατόν απλός. Για παράδειγμα θέτουμε τους άξονες συντεταγμένων έτσι ώστε να συμπίπτουν με τις ακμές του κομματιού και μετά κτυπούμε ελαφρώς το κομμάτι ώστε οι άξονες να είναι παράλλnλοι με αυτούς τnς μηχανής. Η αρxή των συντεταγμένων είναι το σnμείο αναφοράς για όλες τις απόλυτες μετρήσεις σε ένα πρόγραμμα διεργασίας.

Freza 01.jpg (20650 bytes)

  1. Λειτουργία                                                                                                                                                                                                                                                                    (start of  page)   wb01343_.gif (616 bytes)

-Εισάγετε τη δισκέτα Εξομοίωσης LN-CNC-Φρέζας.

-Πληκτρολογήστε LN/E και πατήστε Enter. Θα φανεί η οθόνη με το όνομα του προγράμματος. Πατώντας οποιοδήποτε πλήκτρο θα φανεί η επόμενη οθόνη του κυρίως μενού :

S Y B A

CNC – MILLING

X Y Z

0.00 0.00 0.00

MENU E

C:\CNC\FR\

N G X Y Z I J K F S T M P

___________________________________________________________________________________

<0> Zero Point / G54-G59 <4>Save <L>List
<1>Graphics <5>Single Step <T>Correction Memory
<2>Input / Edit <6>Program Start <*>End
<3>Load <8>Delete Select :

Οι επιλογές που προσφέρονται από το κυρίως μενού επιλέγονται με κίνηση φωτεινής μπάρας από τα βελάκια και Enter ή με κάποιο χαρακτήρα σχετικό με την επιλογή (γράμμα ή αριθμός). Όταν γίνει η επιλογή μεταφερόμαστε στο αντίστοιχο μενού και η επιλογή μας μπαίνει σαν επικεφαλίδα του μενού.

Υπάρχει δυνατότητα να βγούμε από οποιοδήποτε μενού επιστρέφοντας στο κυρίως μενού μέσω του Esc, και επίσης με Esc στην αρχική οθόνη.

Το κυρίως μενού περιλαμβάνει μία απεικόνιση η οποία δείχνει την παρούσα θέση του κοπτικού κατά την λειτουργία του προγράμματος. Αυτή η απεικόνιση είναι κανονικά μηδενισμένη.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΝΟΥ :

-Στην οθόνη που εμφανίζεται οι συντεταγμένες επιλέγονται σε αντιστοιχία με το προεπιλεγμένο μηδενικό σημείο της μηχανής.

-Με αυτή την κατάσταση λειτουργίας η πραγματική τιμή των αξόνων Χ, Υ, Ζ, μπορεί να τεθεί στο μηδέν ή σε άλλη τιμή ξεχωριστά για κάθε άξονα.:

S Y B A

CNC – MILLING

X Y Z

0.00 0.00 0.00

ZERO – POINT

C:\CNC\FR\

N G X Y Z I J K F S T M P

___________________________________________________________________________________

Input of the zero-point values : Select (X / Y / Z)
Zero Offset G54-G59 Select (G)

 

-Καλείται πατώντας το πλήκτρο 1 και θα εμφανιστεί η οθόνη :

S Y B A

CNC – MILLING

X Y Z

0.00 0.00 0.00

GRAPHICS

C:\CNC\FR\

N G X Y Z I J K F S T M P

___________________________________________________________________________________

<R>Tooling Data <G>Graphics Mode <S>Sound

Με αυτή την κατάσταση λειτουργίας χρειάζονται τα απαραίτητα δεδομένα για να ορίσουμε τα γραφικά απεικόνισης.

Ένα υπομενού εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης.

 

Κατάσταση λειτουργίας : <R> Tooling data :

-Καλείται πατώντας το πλήκτρο R και θα εμφανιστεί η οθόνη :

S Y B A

CNC – MILLING

X Y Z

0.00 0.00 0.00

TOOLING DATA

C:\CNC\FR\

N G X Y Z I J K F S T M P

___________________________________________________________________________________

<N>New <S>Save <D>Display Factor : 1
<Z>Display <E>Load Select :

Με αυτή την κατάσταση λειτουργίας χρειάζονται τα απαραίτητα δεδομένα επεξεργασίας του κομματιού για καθορισμό των γραφικών.

Σε αυτό το υπομενού μπορούν να γίνουν οι ακόλουθες επιλογές :

 

Κατάσταση λειτουργίας : <G> Graphics mode :

-Καλείται με το πλήκτρο G και θα εμφανιστεί η οθόνη :

S Y B A

CNC – MILLING

X Y Z

0.00 0.00 0.00

GRAPHICS MODE

C:\CNC\FR\

N G X Y Z I J K F S T M P

___________________________________________________________________________________

<M>Center path of the cutter <S>Graphic of simulation
<K>Contour before processing Select :

Εδώ η κεντρική τροχιά του κοπτικού, ή τα γραφικά της εξομοίωσης, με ή χωρίς περιφέρεια, μπορούν να επιλεγούν πριν την λειτουργία.

Πατώντας το Enter επιστρέφουμε στο υπομενού.

 

Κατάσταση λειτουργίας : <S> Sound :

Εδώ γίνεται η επιλογή με ή χωρίς ηχητικό σήμα όταν τρέχει το πρόγραμμα.

 

Εδώ τα προγράμματα μπορούν να γραφτούν από την αρχή ή να αλλαχθούν.

S Y B A

CNC – MILLING

X Y Z

0.00 0.00 0.00

INPUT – EDIT

C:\CNC\FR\

N G X Y Z I J K F S T M P

___________________________________________________________________________________

<Ε>Input / Insert <C>Change / Delete <L>List
<G>Complete Changes Select :

Επιλογή : <E> Input / Insert :

Εδώ ένα νέο πρόγραμμα μπορεί να εισαχθεί. Στην πρώτη γραμμή όλοι οι χαρακτήρες διευθύνσεως ενός μπλοκ προγράμματος τοποθετούνται ο ένας δίπλα στον άλλο, με τέτοιο τρόπο ώστε τα μπλοκ να μπορούν να εισαχθούν κατά γραμμή, σε μία καθαρά καθορισμένη μορφή.

Παρεμβάλλοντας μπλοκ μέσα στο πρόγραμμα :

Aν χρειαστεί, πατώντας το πλήκτρο INS (Insert) ένα μπλοκ μπορεί να προστεθεί, επιλέγοντας την επιθυμητή θέση της παρεμβολής με τα βελάκια. Πατώντας το πλήκτρο INS αυτό το μπλοκ μπορεί να παρεμβληθεί ακόμη μια φορά από πάνω. Tώpα μπορείτε να ξαναγpάψετε στο παρεμβαλλόμενο μπλοκ αλλά πρέπει να τελειώσετε με το πλήκτρο --> μετά το Ρ. Τα μπλοκ αριθμίζοvται αυτόματα.

 

Επιλογή <G> Complete Changes :

 

Επιλογή <C> Change / Delete :

 

Επιλογή <L> List :

Mε μεγάλα CNC πpoγράμματα τα οποία απαιτούν μεγαλύτερο χώρο από μια οθόνη, μέρος προγράμματος μπορεί να απεικονιστεί επιλέγοντας την κατάσταση λειτουργίας <L> List, ακολουθούμενη από ρολάρισμα της οθόνης με <PgUp> και <PgDn>.

Επιστρέφουμε στο κυρίως μενού με το πλήκτρο Esc.

 

Εδώ, προγράμματα που είναι αποθηκευμένα στο δίσκο μπορούν να διαβαστούν από την κύρια μνήμη της μονάδας ελέγχου. Η χρήση της είναι ίδια με τον κωδικό επιλογής <4> Save.

 

Εδώ τα νέα προγράμματα μπορούν να αποθηκευτούν στο δίσκο. Απαντήστε στην ερώτηση “Filename:_” με το όνομα του προγράμματος και τελειώστε με Enter. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα όνομα προγράμματος το οποίο να έχει άμεση σχέση με το πρόγραμμα (μέχρι 8 αλφαριθμητικούς χαρακτήρες). Μετά την εισαγωγή του ονόματος του προγράμματος και το πάτημα του Enter το πρόγραμμα αποθηκεύεται στο Floppy disk ή στον προκαθορισμένο δίσκο αποθήκευσης. Οι εντολές του MS-DOS Α:… και CD μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτό το μενού. Όταν το όνομα του drive εισαχ9εί (Α: , B: , C: ,..) και πατηθεί το Enter, ο υπολογιστής αλλάζει στον επιλεγμένο οδnγό. π.χ. A:<Enter> (Αλλαγή στο drive Α)

Επιστροφή στο κυρίως μενού με το πλήκτρο Esc.

 

Εδώ, ένα πρόγραμμα (ή μία υπορουτίνα) μπορεί να αρχίσει. -Δεχθείτε την ερώτηση “Start program” πατώντας Enter. -Το πρόγραμμα θα αρχίσει αφού πατήσετε οποιοδnποτε πλήκτρο. -Μετά το ξεκίνημα, εκτελείται μόνο το πρώτο μπλοκ μετά το οποίο υπάρχει ένα αυτόματo σταμάτημα. -Το επόμενο μπλοκ φαίνεται στην οθόνη και μπορεί να αρχίσει με οποιοδήποτε πλήκτρο.

 

Εδώ το πρόγραμμα μπορεί να αρχίσει χωρίς διακοπή. Αν παρ’ όλα αυτά επιθυμούμε να διακόψουμε τη ροή του προγράμματος , αυτό μπορεί να γίνει πατώντας οποιοδήποτε πλήκτρο. Όταν πατηθεί το Enter μία ακόμα φορά τότε το πρόγραμμα θα συνεχιστεί. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να αρχίσει το πρόγραμμα σε ένα συγκεκριμένο μπλοκ εντολών. Όταν πατηθεί το Esc έχουμε επιστροφή στο κυρίως μενού (π.χ. στην κατάσταση λειτουργίας Input / Edit με αλλαγές στην πρόωση).

Μετά την εκτέλεση του προγράμματος. Ένα απλό μενού θα εμφανιστεί στο κάτω μέρος της οθόνης. Αυτή η γραφική απεικόνιση μπορεί να εκτυπωθεί πατώντας το πλήκτρο D. To προοπτικό του κατασκευασμένου κομματιού μπορεί να απεικονιστεί πατώντας το πλήκτρο P. Αν το πλήκτρο D πατηθεί τώρα ξανά, αυτή η γραφική απεικόνιση μπορεί να εκτυπωθεί το ίδιο καλά. Πατώντας οποιοδήποτε άλλο πλήκτρο έχουμε επιστροφή στο κυρίως μενού.

 

Εδώ, ένα πλήρες πpoγραμμα αποθηκευμένο στην κύρια μνήμη μπορεί να διαγραφεί. Η ερώτηση “Should memory be cleared? (Υ / Ν)” απαντάται με Υ, και έχουμε επιστροφή στo κυρίως μενού. Η μνήμη έχει καθαρισθεί. Αν απαντηθεί με Ν έχομε επιστροφή στο κυρίως μενού χωρίς διαγραφή. Αν το πρόγραμμα διαγραφεί κατά λάθος, μπορεί να ξανακαλεσθεί πατώντας το πλήκτρο 8 ξανά.

 

Εδώ το πρόγραμμα που βρίσκεται στην κυρίως μνήμη μπορεί να εμφανιστεί ή να εκτυπωθεί με τη βοήθεια ενός εκτυπωτή. Εμφανίζεται η ερώτηση “Print List (Y / N)”.Για να εκτυπωθεί το πρόγραμμα πατήστε το πλήκτρο Y –αυτό ακολουθείται από την ερώτηση “Standard Format (Y/N)”. Αν πατηθεί το Y, θα γίνει μία απλή εκτύπωση. Αν πατηθεί το Ν, υπάρχει μια βελτιωμένη εκτύπωση, η οποία όμως απαιτεί ένα εκτυπωτή IBM συμBατό. Το πρόγραμμα απεικονίζεται στην οθόνη πατώντας το πλήκτρο Ν. Πατώντας το Esc έχουμε επιστροφή στο κυρίως μενού.

 

Εδώ μπορούν να αποθηκευτούν τα δεδομένα διόρθωσης εργαλείων για ένα μέγιστο πλήθος εννέα (9) εργαλείων. Αυτές οι τιμές απαιτούνται για τη διόρθωση της ακτίνας του εργαλείου και το μήκος αυτού. Αυτά τα δεδομένα διόρθωσης εργαλείων αποθηκεύονται στη μνήμη εργαλείων ανεξάρτητα με το πρόγραμμα και επίσης παραμένουν αποθηκευμένα ακόμα και μετά τη διαγραφή του προγράμματος.

Προγραμματίζοντας τα δεδομένα εργαλείων :

Απαντήστε στην ερώτηση “Select (R.L)” δηλ. εισάγετε τnν ακτίνα του κοπτικού και τις διαφορές μεταξύ των μηκών των εργαλείων. Και οι δυο τιμές (R,L) ακολουθούνται από Enter. Mε ΰ next tool και με ί last tool οι σελίδες του αρχείου δεδομένων εργαλείων μπορούν να ρολαριστούν πάνω και κάτω. Αφού αποθηκευτεί το Τ1, η μνήμη του Τ2 απεικονίζεται αυτομάτως. Δεδομένα εργαλείου διαγράφονται καλώντας το σχετικό αριθμό εργαλείου. Καλέστε τα R και L και τελειώστε πατώντας το πλnκτρο 0, αντιστοίχως.

Επιστροφή στο κυρίως μενού έχουμε πατώντας το πλήκτρο Esc.

Η Tιμή διόρθωσης για το μήκος του εργαλείου μπορεί να ορισθεί ως εξής : Πρώτα πρέπει να ορισθεί το σnμείο αναφοράς του άξονα του εργαλείου. Σ' αυτό το άκρο το πρώτο εργαλείο αγγίζει τnv επιφάνεια του κομματιού και κανονίζεται η πραγματική τιμή του άξονα Ζ. Το πρώτο εργαλείo ορίζεται σαν μηδενικό εργαλείο. δnλ. για το πρώτο εργαλείο. εισάγεται το Ο στον καθορισμό εργαλείου.

Freza 02.jpg (13099 bytes)

Aν οι τιμές διόρθωσης για το μήκος των εργαλείων σχετίζονται με το μηδενικό εργαλείο, τότε για όλα τα επόμενα εργαλεία, πρέπει να εισάγεται η διαφορά μήκους. Αν n θέση 2=0 έχει οριστεί στην επιφάνεια του κομματιού, n τιμή διόρθωσης μήκους μπορεί να καθορισθεί αγγίζοντας την επιφάνεια του κομματιού αφού το καινούριο εργαλείο έχει προσαρμοστεί : η τιμή διόρθωσης ανταποκρίνεται στην πραγματική τιμή απεικόνισης του άξονα Ζ και μπορεί να εισαχθεί στον ορισμό εργαλείου σαν τιμή εισόδου για το αντίστοιχο εργαλείο.

               wb01343_.gif (616 bytes)              


ΑΣΚΗΣΕΙΣ                                                                        (start of page)wb01343_.gif (616 bytes)               

Ασκηση 1:

Tο επόμενο παράδειγμα δείχνει ένα απλό πρόγραμμα CNC για το δεδομένο σχήμα.

Freza 03.jpg (15407 bytes)

Τhe sketched contour P1-P5 is to bemilled into a workpiece with an edge length of 50 x 50 mm.

N G X Y Z I J K F S T M P
1 0 25 5 2 - - - 999 30 1 3 1
2 1 25 5 -5 - - - 200 30 1 3 1
3 1 5 5 -5 - - - 200 30 1 3 1
4 1 5 45 -5 - - - 200 30 1 3 1
5 1 45 45 -5 - - - 200 30 1 3 1
6 1 45 5 -5 - - - 200 30 1 3 1
7 1 25 5 -5 - - - 200 30 1 3 1
8 1 25 5 2 - - - 400 30 1 5 1
9 0 0 0 50 - - - 999 30 1 2 1

Εξήγηση:

Μπλοκ 1             : Αρχικά , η θέση P1 προσεγγίζεται με κίνηση υψηλής ταχύτητας.
Μπλοκ 2             :  Στη συνέχεια, το εργαλείο βυθίζεται στο κομμάτι.
Μπλοκ 3-7        : Φτιάχνει την περιφέρεια (P1 εώς P6) με κανονική πρόωση.
Μπλοκ 8             : Σηκώνεται το εργαλείο.
Μπλοκ 9             : Φτάνει στη θέση αλλαγής εργαλείου με υψηλή ταχύτητα.

 

Ασκηση 2:

Παράδειγμα εφαρμογής INPUT

Το επόμενο παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην άσκηση εισαγωγής προγράμματος.

Freza 04.jpg (15043 bytes)

 

N G X Y Z I J K F S T M P
1 0 25 5 2 - - - 999 30 1 3 1
2 1 25 5 -5 - - - 200 30 1 3 1
3 1 10 5 -5 - - - 200 30 1 3 1
4 1 10 45 -5 - - - 200 30 1 3 1
5 1 40 45 -5 - - - 200 30 1 3 1
6 1 40 5 -5 - - - 200 30 1 3 1
7 1 25 5 -5 - - - 200 30 1 3 1
8 1 25 5 2 - - - 400 30 1 5 1
9 0 0 0 50 - - - 999 30 1 2 1

 

Ασκηση 3:

Παράδειγμα εφαρμογής INSERT

Τα σημεία P3 και P6 από την άσκηση 2 υποτίθεται ότι πρέπει να παρεμβληθούν στο πρόγραμμα.

Freza 05.jpg (17258 bytes)

N G X Y Z I J K F S T M P
1 0 25 5 2 - - - 999 30 1 3 1
2 1 25 5 -5 - - - 200 30 1 3 1
3 1 10 5 -5 - - - 200 30 1 3 1
4 1 20 25 -5 - - - 200 30 1 3 1
5 1 10 45 -5 - - - 200 30 1 3 1
6 1 40 45 -5 - - - 200 30 1 3 1
7 1 30 25 -5 - - - 200 30 1 3 1
8 1 40 5 -5 - - - 400 30 1 3 1
9 0 25 5 -5 - - - 200 30 1 3 1
10 1 25 5 2 - - - 400 30 1 5 1
11 0 0 0 50 - - - 999 30 1 2 1

 

Ασκηση 4:

Το μπλοκ 7 από την άσκηση 3 υποτίθεται πως θα διαγραφεί. αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επόμενη περιφέρεια.

Freza 06.jpg (15981 bytes)

 

N G X Y Z I J K F S T M P
1 0 25 5 2 - - - 999 30 1 3 1
2 1 25 5 -5 - - - 200 30 1 3 1
3 1 10 5 -5 - - - 200 30 1 3 1
4 1 10 25 -5 - - - 200 30 1 3 1
5 1 10 45 -5 - - - 200 30 1 3 1
6 1 40 45 -5 - - - 200 30 1 3 1
7 1 40 5 -5 - - - 400 30 1 3 1
8 1 25 5 -5 - - - 200 30 1 3 1
9 0 25 5 2 - - - 400 30 1 5 1
10 1 0 0 50 - - - 999 30 1 2 1

 

Ασκηση 5:

Προγραμματίζοντας ίχνη τρύπας με τη βοήθεια υπορουτινών και επαναλήψεων μέρους προγράμματος.

Ο προγραμματισμός ιχνών τρύπας μπορεί συχνά να απλοποιηθεί σημαντικά με χρήση υπορουτινών και επαναλήψεων μέρους προγράμματος. Το επόμενο παράδειγμα παρουσιάζει την τεχνική προγραμματισμού.

Freza 07.jpg (20224 bytes)

 

N G X Y Z I J K F S T M P
1 91 0 0 0 - - - 100 50 1 3 2
2 1 0 0 -7 - - - 100 50 1 3 2
3 1 0 0 7 - - - 400 50 1 3 2
4 0 10 0 0 - - - 999 50 1 3 2
5 14 2 4 3 - - - 100 50 1 3 2
6 1 0 0 -7 - - - 100 50 1 3 2
7 1 0 0 7 - - - 400 50 1 3 2
8 90 0 0 0 - - - 100 50 1 3 2
9 90 0 0 0 - - - 100 50 1 30 2
10 0 5 10 2 - - - 999 50 1 3 1
11 22 0 0 0 - - - 100 50 1 3 2
12 0 5 15 2 - - - 999 50 1 3 1
13 22 0 0 0 - - - 100 50 1 3 2
14 0 5 20 2 - - - 999 50 1 3 1
15 22 0 0 0 - - - 100 50 1 5 2
16 0 0 0 50 - - - 999 50 1 2 1

wb01343_.gif (616 bytes)            

Εργαστήριο CAD-CAM