IC STATION

 

Το IC Station είναι ένα περιβάλλον εργαλείων που χρησιμοποιούμε για να αναπτύξουμε full custom ή standard shell ολοκληρωμένα κυκλώματα (ICs) και να πιστοποιήσουμε το layout. Συνήθως άλλα συστήματα IC layout χρησιμοποιούν διαφορετικούς editors για κάθε μέθοδο layout (full custom, automated layout), οι οποίοι δημιουργούν και διαφορετικές databases με αποτέλεσμα να απαιτείται χρησιμοποίηση μεταγλωττιστών για να μεταφερθούν τα δεδομένα από το ένα πρόγραμμα στο άλλο και όλη η διαδικασία να είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα. Το IC Station συνδυάζει τις μεθόδους automated block placement και full custom editing μέσα σ' ένα editor, χρησιμοποιώντας κοινή database και σετ κανόνων. Για κάθε cell μπορούμε να καθορίσουμε την μέθοδο ανάπτυξης, να κάνουμε μίξη των μεθόδων και να τις αλλάξουμε οποιαδήποτε στιγμή.

Τα προγράμματα που απαρτίζουν το περιβάλλον του IC Station παρουσιάζονται παρακάτω:

 

 

 

Βασικές Έννοιες

Full Custom editing: όλη η δημιουργία της μάσκας γίνεται "χειρονακτικά" από εμάς. Για full custom editing χρησιμοποιείται το πρόγραμμα ICgraph.

Automated Placement and Routing: το πρόγραμμα ICgraph περιέχει μια ξεχωριστή ομάδα εργαλείων που ονομάζεται Icblock. Το Icblock περιέχει εντολές που αυτόματα δημιουργούν ένα IC layout από ένα schematic ή netlist αρχείο.

Compaction: είναι η διαδικασία που γίνεται ενοποίηση των cell-based, device-based, all-angle-based σχεδίων.

Layout Veryfication: το ICgraph περιέχει 3 ξεχωριστές ομάδες εργαλείων (ICrules, Ictrace, Icextract) για να πραγματοποιεί ελέγχους, ώστε να υπάρξει η πλέον σίγουρη και έγκυρη πιστοποίηση λειτουργίας του layout.

ICblocks: πρόγραμμα του ICgraph για αυτόματη τοποθέτηση και routing.

ICplan: πρόγραμμα του ICgraph για layout floorplaning.

ICcompact: πρόγραμμα του ICgraph για layout compaction.

ICrules, ICtrace, ICextract: προγράμματα ελέγχου του ICgraph. Αναλυτικά παρουσιάζονται στο tutorial ICVERIFY.

 

Cells: είναι το βασικό σχεδιαστικό στοιχείο του ICgraph. Το κάθε cell είναι ένα ανεξάρτητο οικοδόμημα που μπορεί να αναπτυχθεί ιεραρχικά (Hierarchical) ή επίπεδα (Flat).

Τα Flat Cells περιέχουν μόνο mask layout δεδομένα και δεν αναφέρονται σε άλλα Cells. Συνήθως χρησιμοποιούμε τα Flat Cells για μικρά σχέδια.

Τα Hierarchical Cells περιέχουν αναφορές σε άλλα cells, τα γνωστά Instances. Ουσιαστικά είναι η ίδια διαδικασία που γίνεται και στα σχηματικά σχέδια, όταν τοποθετούμε στο σχέδιο μας ένα σύμβολο, το οποίο όμως αντιπροσωπεύει ένα ολόκληρο ηλεκτρονικό σχέδιο. Έτσι και εδώ ένα Cell μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα απλό transistor ή και πολύ πιο πολύπλοκα κυκλώματα.

 

 

Eπιστροφή στο Mentor Graphics Tools