Περίληψη












    Η παρούσα πτυχιακή εργασία αφιερώνεται :
  • Σε όσους αγωνίζονται για έναν σκοπό ωραίο.
  • Σε όσους δεν ξεχνούν τις ρίζες τους.
  • Σε όσους προτιμούν τα τοπικά ονόματα (γεωγραφικά & μη).







































Οριζόντια γραμμή (κλιμακούμενο πράσινο)







ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Από τα μέσα του αιώνα μας, οπότε οι υπολογιστές άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκοι, και πιο ταχείς και να καταλαμβάνουν για ίση χωρητικότητα μνήμης ολοένα και μικρότερο χώρο, ως τα σήμερα -και από ότι δείχνουν τα πράγματα για πολύ ακόμη- οι υπολογιστές αναπτύσσονται με πολύ ταχείς ρυθμούς. Χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί ότι εάν τα αεροπλάνα είχαν αναπτυχθεί με τόσο γρήγορο ρυθμό όσο και οι υπολογιστές, τότε θα πραγματοποιούσαν υπερατλαντικά ταξίδια σε λίγα μόνον δ ε υ τ ε ρ ό λ ε π τ α ! Παράλληλα με αυτή την τρομακτική ανάπτυξη οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται συνεχώς σε μεγαλύτερη έκταση, για πιο πολλές, πιο πολύποκες, πιο χρονοβόρες -και βαρετές για τους ανθρώπους- εφαρμογές.

Τα τελευταία χρόνια χάρη στους υπολογιστές ο κόσμος έχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες κάθε είδους διασυνδέοντας τους υπολογιστές μεταξύ τους και φτιάχνοντας δίκτυα. Πολύ σημαντική είναι η συμβολή του δικτύου των δικτύων, του Διαδικτύου (Internet) , το οποίο αποτελεί ίσως τον αντίποδα του πύργου της Βαβέλ, εφόσον κάθε έθνος, κάθε γλώσσα, κάθε θρησκεία, κάθε υπολογιστής μπορεί να συμμετέχει σε αυτή την τεράστια κοινωνία των υπολογιστών.

Με αυτά τα δύο (πληροφορίες και Διαδίκτυο) έχει να κάνει η παρούσα πτυχιακή εργασία, με δυό λόγια ασχολείται με τον ECHO & τη CCL. Δηλαδή :

ECHO σημαίνει Οργανισμός Οικοδεσπότη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission Host Organisation). Ο σκοπός του είναι η ενθάρυνση και η συνεισφορά στη χρήση των άμεσων (on-line) πληροφοριών μέσα στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση. Ο οικοδεσπότης (host) του ECHO τωρινά παρέχει προσπέλαση σε άνω των 20 βάσεις δεδομένων σχετιζομένων με τα κάτωθι :

  1. Βάσεις δεδομένων (ΒΔ) υποστήριξης χρήστη.
  2. Πληροφορίες έρευνας και ανάπτυξης (R & D).
  3. Βάσεις δεδομένων (ΒΔ) της γλωσσικής βιομηχανίας.
  4. Βιομηχανικές και οικονομικές βάσεις δεδομένων (ΒΔ).

CCL σημαίνει Γλώσσα Κοινών Διαταγών (Common Command Language). Πρόκειται για μια τυποποιημένη γλώσσα ανάκτησης. H CCL είναι ένα πρότυπο το οποίο έγινε αποδεκτό από έναν αυξανόμενο αριθμό άμεσων (on-line) υπηρεσιών.

Στις πληροφορίες που παρέχονται μέσω του Διαδικτύου (Internet) τόσο για τον ECHO όσο &APM; για τη CCL, μπορούμε να οδηγηθούμε, από τη μία μέσω των συνδέσμων -οι αντίστοιχοι των οποίων υπάρχουν & στα αντίστοιχα Αγγλικά κείμενα-, & από την άλλη μέσω των τόξων που υπάρχουν στο τέλος των ιστοσελίδων.

ΠΡΟΣΟΧΗ : όσοι επιλέξουν να βλέπουν πλαίσια (frames) μπορούν να πατούν με το ποντίκι τόσο στους συνδέσμους μέσα στις σελίδες, όσο και στην πρώτη σειρά τόξων. Ενώ όσοι επιλέξουν να μη βλέπουν πλαίσια, τότε καλύτερα είναι να επιλέξουν τα τόξα της δεύτερης σειράς.










Οριζόντια γραμμή (κλιμακούμενο πράσινο)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο σκοπός της παρούσας εργασίας

Ο σκοπός της παρούσας εργασίας, ως ιδέα είναι απλός. Υπάρχει ο Οργανισμός Οικοδεσπότη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission Host Organisation) ή εν συντομία ECHO, ο οποίος περιέχει βάσεις δεδομένων αλλά και πληροφορίες για τον ίδιο τον "εαυτό" του. Οι πληροφορίες σχετικά με τον οργανισμό αυτόν καθεαυτόν υπάρχουν προς το παρόν σε 8 από τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Επειδή λοιπόν δεν υπήρχαν στα Ελληνικά αποφασίστηκε να αναληφθεί μια εργασία η οποία θα παρείχε αυτές τις πληροφορίες και στα Ελληνικά με βάση κάποιο από τα ξενόγλωσσα κείμενα.

Οι βάσεις δεδομένων μπορούν να μας παράσχουν τις πληροφορίες που εμπεριέχουν εφόσον όμως τις ζητήσουμε -τις πληροφορίες- με έναν τρόπο ο οποίος είναι έγκυρος και κατανοητός από τον υπολογιστή του ECHO. Για να επιτύχουμε αυτόν τον σκοπό έχει αναπτυχθεί, και χρησιμοποιείται από τον ECHO, η Γλώσσα Κοινών Διαταγών (Common Command Language) ή CCL για συντομία. Η CCL λοιπόν έχει -όπως κάθε γλώσσα- το εγχειρίδιο χρήστη της. Η μετάφραση του εγχειριδίου χρήστη απετέλεσε το δεύτερο τμήμα της παρούσας εργασίας ούτως ώστε να μπορεί να παρασχεθεί ολοκληρωμένη υποστήριξη στους χρήστες του ECHO στα Ελληνικά.

{Σημείωση : η Ελληνική εκδοχή χρησιμοποιεί φυσικά, το ίδιο πρότυπο που χρησιμοποιεί και ο ECHO, το πρότυπο αυτό είναι το ΕΛΟΤ 928 (ISO 8859-7).}

Το αντικείμενο της εργασίας

Το αντικείμενο της εργασίας αρχικά αποτελούνταν από τις εξής ομάδες εγγράφων :

  1. Οι γενικές πληροφορίες αναφορικά με τον ECHO.
  2. Οι πληροφορίες που εμπεριέχονταν στην επιλογή του κύριου επιλογείου (main menu) αναφορικά με τη γραμματοθυρίδα (γραμματοκιβώτιο, mailbox).
  3. Οι πληροφορίες που απεικονίζονται σε περίπτωση που χρειαζόμαστε βοήθεια προκειμένου να διαλέξουμε τις επιλογές που επιθυμούμε.
  4. Το εγχειρίδιο χρήστη της γλώσσας CCL.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης της εργασίας προέκυψαν νέα δεδομένα τα οποία φυσικά έπρεπε να ληφθούν υπόψη και τα οποία οδήγησαν σε τροποποιήσεις στα υπάρχοντα έγγραφα της εργασίας καθώς επίσης και στη δημιουργία νέων. Με δυο λόγια οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ανήκουν στις εξής κατηγορίες :

  1. Επιλογές που υπήρχαν στις γενικές πληροφορίες του κυρίου επιλογείου (main menu) του ECHO δεν υφίστανται πλέον όπως η επιλογή της φυσικής γλώσσας, άλλες τροποποιήθηκαν όπως ονόματα υπευθύνων επικοινωνίας ή όπως τα προγράμματα των συμβάντων -των σχετιζομένων με τον ECHO-, ενώ προστέθηκαν νέες όπως η διασύνδεση με το Διαδίκτυο (Internet) ή όπως το πρόγραμμα Watch ECHO (Παρακολουθείστε τον ECHO)
  2. Το κύριο επιλογείο άλλαξε, προστέθηκε μία ακόμη επιλογή πληροφοριών, η σχετιζόμενη με την αίτηση συμφωνίας χρήστη (user aggrement form). Η εν λόγω επιλογή με τη σειρά της οδηγεί σε νέες υποεπιλογές κ.ο.κ
  3. Στην επιλογή εξόδου από τον υπολογιστή του ECHO υπάρχουν πλέον κάποιες επιλογές οι οποίες σχετίζονται με κάποιο ερωτηματολόγιο που ενσωματώθηκαν.
  4. Εν τω μεταξύ τώρα πλέον υπάρχουν και στο Διαδίκτυο κάποια έγγραφα σχετιζόμενα με τον ECHO. Φυσικά ανέλλαβα να ενσωματώσω και αυτά τα στοιχεία στην εργασία μου.
  5. Το εγχειρίδιο χρήστη της CCL, όλο, υπάρχει πλέον στο Διαδίκτυο επίσης. Φυσικά υπάρχουν και στο εγχειρίδιο διαφορές, από το εγχειρίδιο το οποίο ήξερα, πριν αυτό εγγραφεί στο Διαδίκτυο. Ούτε και αυτό θα μπορούσε να μην ενσωματωθεί στην εργασία.



Οριζόντια γραμμή (κλιμακούμενο πράσινο)

Για όσους επιθυμούν πλαίσια (frames)

Βέλος προς τα αριστερά
Προηγούμενη ιστοσελίδα
Βέλος προς τα δεξιά
Ακολουθούσα ιστοσελίδα
Βέλος προς τα πάνω
Ιστοσελίδα αφετηρίας (εισαγωγική ενότητα)
Βέλος προς τα πάνω
Ιστοσελίδα αφετηρίας (ενότητα του ECHO)
Βέλος προς τα πάνω
Ιστοσελίδα αφετηρίας (ενότητα της CCL)

Για όσους δεν επιθυμούν πλαίσια (frames)

Βέλος προς τα αριστερά
Προηγούμενη ιστοσελίδα
Βέλος προς τα δεξιά
Ακολουθούσα ιστοσελίδα
Βέλος προς τα πάνω
Ιστοσελίδα αφετηρίας (εισαγωγική ενότητα)
Βέλος προς τα πάνω
Ιστοσελίδα αφετηρίας (ενότητα του ECHO)
Βέλος προς τα πάνω
Ιστοσελίδα αφετηρίας (ενότητα της CCL)