Η Αθήνα υπήρξε το πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού . Ηγεμόνευσε για μεγάλο διάστημα στην Ελλάδα.Θεωρήθηκε πόλη ιερή και από αυτήν εξώρμησε το ανθρώπινο πνεύμα για τις μεγαλύτερες αναζητήσεις του και η τέχνη δημιούργησε αθάνατα πρότυπα .

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την προέλευση του ονόματος της Αθήνας.Μια από αυτές είναι οτι προέρχεται από την λέξη "άθως"=άνθος,ο Lobeck μετέφρασε την Αθήνα ώς Florentia,αλλά ο Doederlain παράγει το όνομα της Αθήνας από την λέξη "θάω" το οποίο σημαίνει εύφορη γή .

Η επικρατέστερη εκδοχή όμως είναι ότι το όνομά της συσχετίζεται με το όνομα της αρχαίας θεάς Αθηνάς. Δύο εκδοχές υπάρχουν : ή οτι η θεά πήρε το όνομά της από την πόλη , ή οτι η πόλη πήρε το όνομά της από την θεά Αθηνά.

Στους δωρικούς χρόνους λέγονταν "Αθάναι" και στα λατινικά "Athenae".Κατά τον Μεσαίωνα η πόλη λεγόταν από τους Φράγκους "Σετίνα" και από τους Τούρκους "Ατίνα","Σετίνα","Ατίνιαχ"

Η ιστορία της Αθήνας, δηλαδή του συνοικισμού που έγινε από τους Ελληνικούς λαούς αρχίζει από τον 15ο αιώνα π.Χ.(Μυκηναική εποχή).

Η αρχαία πόλη της Αθήνας , της οποίας η λαμπρότητα διασώζεται μέχρι και σήμερα από τα ερείπια των καλλιμάρμαρων κτηρίων , ήταν χτιζμένη πάνω στους λόφους της Πνύκας, των Νυμφών, του Φιλοπάππου και της Ακροπόλεως.


" Η αγορά των Αθηνών ".
Φαίνονται η Ακρόπολη , οι στοές Αττάλου,Ποικίλη , των Επωνύμων ,ο Άρειος Πάγος , το Βουλευτήριο ,το Βήμα .

Αφού το αντικείμενό μας είναι τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ( G.I.S. ) , θεωρούμε απαραίτητο να αναφέρουμε ιστορικά στοιχεία σε σχέση με τις χαρτογραφικές μελέτες της Αθήνας . Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι πρώτες χαρτογραφικές εργασίες στο λεκανοπέδιο των Αθηνών έγιναν από τους Γάλλους το έτος 1740 .Ο χάρτης αυτός συντάχθηκε και εκδόθηκε στο Παρίσι από τον Depot de la Querre. Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε το 1850 .

Παράλληλα με τις μελέτες , εκπονήθηκαν πολλά σχέδια για τήν πόλη των Αθηνών που όμως ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν ,τα οποία ίσως να είχαν αλλάξει την σημερινή μορφή της πόλης .Ένα από αυτά είναι και αυτό του Κλεάνθους και Σάουμπερτ το 1833 ,που εικονίζεται στο διπλανό σχήμα .

Τις παραπάνω προσπάθειες , ακολούθησαν πολλές χαρτογραφικές μελέτες της Αθήνας μέχρι τη σημερινή εποχή όπου η εργασία αυτή γίνεται πλέον με την βοήθεια των ηλεκτρονικών μέσων . Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε σε δικτυακό Η/Υ περιβάλλον, τον χάρτη της Αθήνας, όπως αυτή είναι σήμερα.


<< ιστορική πηγή : Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια , "Παύλος Δρανδάκης " >>